Prima pagină / Istorie / Sigla M.A.I.

   Căutare

  Numere de urgenţă
   Relaţii cu publicul
   Informaţii utile pensionari
   Acte necesare
   Ghiduri utile
   Audienţe
   Preşedintele României
   Guvernul României
   Ministere
   Europol
   CEPOL
   Interpol

 

   Legislaţie
   Personal / Învăţământ / Carieră
   Ministru
   Secretari de stat/Şefi
   departament/Secretar general
   Agenda Secretari de stat/Şefi
   departament/Secretar general
   Aparat central
   Structuri subordonate /
   în coordonare
   Comunicate
   Galerie foto
   Conferinţe de presă /
   Evenimente
   Acreditare jurnalişti
   Revista "Pentru Patrie"
   Emisiuni M.A.I.
   Arhivă
   Afaceri Interne
   Afaceri Europene
   Relaţii internaţionale
   Schengen
   Proiecte / Programe
   Solicitări
   Protecţia datelor cu
   caracter personal
   Listă documente-interes public
   Listă documente produse
   Declaraţii de avere
   Sinteza privind bugetul M.A.I.
   Evaluarea anuală a activităţii MAI
   Obiective de investiţii
   Date deschise
   Transparenţă instituţională

Sigla Ministerului Afacerilor Interne

Însemnul heraldic al Ministerului Afacerilor Interne are în compunere următoarele elemente:

scutul mare, albastru, purtând o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise iar în gheara dreaptă o sabie de argint; ramura verde de măslin, simbol al păcii şi ordinii care înlocuieşte buzduganul din stema ţării; scutul de dimensiune mică, plasat pe pieptul acvilei, despicat şi dublu taiat şi având în şase cartiere, simboluri care desemnează cele mai importante structuri ale ministerului; la baza scutului exterior, pe o eşarfă albă, cu litere negre este înscrisă deviza ministerului -"PRO PATRIA ET ORDINE IURIS", însemnând "Pentru patrie şi ordinea de drept". (click pe siglă pentru foto mărit)

Cartierul I reprezintă Inspectoratul General al Poliţiei Române, fiind caracterizat printr-un scut albastru, încarcat în partea superioară cu o balanţă de aur cu talgerele în echilibru, iar în partea inferioară cu două securi consulare romane natural, încrucişate în săritoare.

Cartierul II include însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, caracterizat printr-un scut de culoare purpurei, pe care sunt plasate două topoare încrucişate suprapuse pe o cască de pompieri aşezată din profil. În partea inferioară a semnului se poate observa o grenadă explodând, de la care pornesc, în dreapta şi în stânga ramuri de stejar, totul de argint.

Cartierul III conţine însemnul Inspectoratului General al Poliţie de Frontieră. Se poate observa pe un scut de culoare verde, o bornă de hotar, din argint, pe care sunt figurate, în partea superioară doua spade încrucişate, albastre, încrucişate în săritoare, iar la baza bornei, o ancoră neagră. Borna are ca suporţi doi lei de aur, limbaţi rosu, afrontaţi.

Cartierul IV reprezintă Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Pe un scut de culoare albastru, se poate observa un romb de argint, ieşind dintr-o cunună formată din trei frunze de stejar de aur şi având în centru litera "J" stilizată cu negru.

Cartierul V reprezintă Administraţia şi conţine un scut albastru încărcat cu un leu de aur născând dintr-o coroană deschis cu cinci fleuroane. Leul ţine cu labele anterioare un baston de acelaşi metal încarcat cu cinci flori de crin roşii şi manşonat de argint.

Cartierul VI conţine însemnul heraldic al Arhivelor Naţionale, figurat pe un scut de culoare roşie, încarcat cu o făclie neagră, cu flacară de aur, aşezată în bară. Peste făclie broşează un pergament desfăşurat, natural, poziţionat în bandă şi validat cu sigiliu ataşat roşu, cu bordură neagră, prins de suport cu şnur albastru.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza Ministerului Afacerilor Interne scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: PRO PATRIA ET ORDINE IURIS (PENTRU PATRIE ŞI ORDINEA DE DREPT).

Semnificaţia elementelor însumate:

 • balanţa - echilibru, justiţie, echitate - evidenţiind în stema de faţă atribuţiile instituţiei privind supravegherea aplicării legilor;
 • securile consulare romane - evocă atribuţiile Ministerului Afacerilor Interne în statul de drept, de garant al ordinii publice;
 • casca şi topoarele - sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumatate a secolului al XIX-lea;
 • grenada explodând - aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru cucerirea Independenţei de Stat a României;
 • borna cu ancoră - evocă ideea de pază şi control a graniţelor ţării;
 • spadele încrucişate - capacitatea de a judeca, de a separa vinovăţia de inocenţă, sugerând în ansamblu ideea de străjuire permanentă a hotarelor ţării;
 • leu - putere, autoritate, forţă, întelepciune, energie în serviciul binelui;
 • romb - viaţa, prosperitate, recompensa, cântece de laudă;
 • litera J - sigla care desemnează, încă din secolul al XIX-lea, Jandarmeria Română;
 • cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
 • coroana deschisă - perfecţiunea, iar prin extensie independenţa;
 • crin - figura onorabilă, demnitate, iar prin extensie aşteptarea binelui;
 • baston - autoritate, echilibru, administraţia civilă;
 • pergamentul desfăşurat simbolizează menirea instituţiei de conservare şi protecţie a Fondului Arhivistic Naţional;
 • făclia evocă rolul Arhivelor Naţionale în dezvoltarea ştiinţei şi culturii;
 • deviza îmbogăţeşte mesajul compoziţiei heraldice şi evidenţiază devotamentul celor care slujesc în acest minister faţă de normele democratice.

Design şi dezvoltare: Raica Virgil - Compartiment WebDesign • Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - M.A.I.
Copyright 2006 © Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei • Toate drepturile rezervate